Kamp 2018

Kamp 2018

Kampverslag 2018

Hillegom, Voor de 29e keer startte de kampweek traditioneel op vrijdagavond met het inladen van alle fietsen en bagage. 62 kinderen en 25 leiding gingen dit jaar mee naar kampeerboerderij de Aalbertshoeve in Ermelo, ofwel naar het sprookjesbos. Zaterdagochtend had alle leiding zich al vroeg in een sprookjesoutfit gehesen om de kinderen met luide sprookjes muziek te kunnen ontvangen bij de bus. Na het afscheid van de familie kon de kampweek ook voor de kinderen dan echt beginnen. Eenmaal op de snelweg was het tijd om de verhaallijn van het thema Sprookjes van deze week te laten zien. In het filmpje zagen de kinderen dat er een aantal sprookjesschurken waren samen gekomen om een brouwsel te maken om het sprookjesbos te vervloeken en daarmee de sprookjesfiguren langzaam te laten verdwijnen. Tot de schrik van de kinderen was sneeuwwitje al verdwenen. Maar niet getreurd, de Tovenaar en Tinkerbell gingen direct aan de slag om een ander brouwsel te maken om de vloek op te heffen. Maar dat konden ze niet alleen, de kinderen werden gevraagd om een aantal ingrediënten te vinden om het af te maken. Het eerste ingrediënt wat gezocht moest worden waren handboeien.

Na een relatief korte busreis kwamen we aan in Putten bij het Bosbad, hier hebben we gezamenlijk geluncht met de broodjes van Bakkerij van Maanen en hebben we direct een leuke groepsfoto gemaakt. Daarna konden we dan eindelijk een duik nemen in het zwembad. De kinderen hebben hier ontzettend genoten van zowel de binnen als de buiten zwembaden en de varia aan glijbanen. Om half 5 was het tijd om, om te gaan kleden en op de fiets te vertrekken naar het kampgebouw waar direct de gelegenheid was om een kennismakingsspel te doen per groep.

Hierna dan eindelijk het moment om te zien waar de komende week de nachten werden doorgebracht en nog belangrijker met wie je op de kamer ligt. Al snel waren de groepjes bepaald en konden de bedden worden opgemaakt voordat ook het eerste avondmaal weer klaar stond. Voor de kinderen en de leiding die al wat langer meegaan was hier toch een gek moment, waar we normaal altijd soep eten na het zwemmen, hadden we nu overheerlijke wraps. Omdat deze dag al genoeg energie had gekost werd er gretig gebruik gemaakt van de mogelijkheid om niet 1, niet 2 maar zelf soms voor een 3e wrap te gaan!

Voor de jongere kinderen sloten we de dag af met de rondleiding door de gebouwen en over het terrein om de nieuwigheid eraf te halen. Voor de oudere kinderen werd er na de rondleiding nog even een ratten en raven spel gespeeld om daarna het bed op te zoeken.

Zondag 22 juli

Dag 2 in het sprookjesbos begon met een lekker ontbijt gevolgd door het eerste dagelijkse journaal gepresenteerd door een tweetal neven van Peter Pan, Pieter Pan en Peter Okselpan en de weervrouw. Gedurende de week kwamen alle verscheidene neven voorbij. Hierin werd alle leiding voorgesteld en vertelt wie welke taak heeft. Daarnaast was er ook weer een berichtje van de Tovenaar en Tinkerbel met de oproep om de heksenhoed te vinden om het brouwsel nog verder te kunnen verbeteren. Omdat we niet alle tradities wilden verbreken werden er na het ontbijt en het journaal toch de eerste corvee taken verricht.

Na het corvee en even vrijspelen was er ook nog even een speciaal moment, want Maarten Jan was jarig, en wie jarig is trakteert. Dus was er voor iedereen een lekker stukje slagroomtaart. Een andere traditie die we ook zeker niet kwijt wilden was de groepscompetitie, om deze competitie af te trappen mochten de kinderen lekker rennen en raden met het zweeds loopsspel.

Ook de lunch stond op het programma gevolgd door een uurtje vrijspelen in en rond het kampgebouw. Daarna gingen de kinderen op de fiets naar het bos om een favoriet spelletje te spelen, namelijk levend stratego.

Bij thuiskomst was er ook nog even tijd om vrij te spelen voordat we weer aan mochten schuiven voor het diner. Deze keer aardappels, verschillende groenten en rundvlees.

Na het eten hebben we met de kinderen nog Levend Bingo gespeeld waarbij de kinderen nog de laatste energie die ze hadden hebben opgemaakt om punten binnen te slepen voor de groepscompetitie. Daarna was het tijd om voor de meeste een verhaaltje voor te lezen en lekker te gaan slapen.

Maandag 23 juli

Maandag, dag 3, startte met het vieren van de Super Sweet Sixteen van de leiding Cosmo. Tijdens het ontbijt kreeg Cosmo een mooie geknutselde kroon en tijdens het journaal mocht hij zich in de jurk van Elsa hijsen. Na het ontbijt stonden de waterspellen op het programma, onder andere konden de kinderen buik glijden, water estafette doen en pull schuiven. Tussendoor waren er lekkere tosti´s gebakken. Waterspellen zijn uiteraard niet compleet als er aan het eind geen watergevecht losbarst met de leiding.

Om de batterijtjes weer een beetje op te laden zijn we buiten koekhuisjes gaan bouwen met de kinderen. En zoals te verwachten is niet al het snoep en de versiersels op de huisjes beland. Toen iedereen klaar was zijn de kinderen even lekker onder de douche gesprongen om alle modder en gras van zich af te spoelen zodat ze weer schoon aan de eettafel konden aanschuiven.

Nog net voor het eten was er even tijd om de 4 nieuwe jonge leiding een ontgroening te geven. De 4 leiding is als kind vaak mee geweest en hebben al heel wat ontgroeningen gezien maar nu mochten ze het zelf ondergaan. Er was een grote hindernisbaan uitgezet met iets lekkers te eten voor tussendoor en deze werd afgesloten door de waterglijbaan waar ze met de banden overheen konden glijden. De tijd werd opgenomen en de punten werden meegenomen in de groepscompetitie. Cosmo was de snelste en zette hiermee zijn team weer op de kaart.

Het diner deze avond bestond uit pasta met overheerlijke saus en gehaktballetjes met kaas. Als toetje had Cosmo getrakteerd op magnum ijsjes.

Na het eten werd voor de kinderen al snel duidelijk dat het een spannende avond ging worden. Voor de jongere kinderen stond er een dropping op het programma. De kinderen werden in het bos gedropt en moesten in kleine groepen de weg terug naar het kampgebouw weer vinden. Voor de oudere kinderen stond er nog een spelletje levend mastermind op het programma om de tijd te doden tot het echt donker werd. Daarna werd er een zelfgemaakt griezelverhaal verteld. Dit verhaal was zo eng dat zelf het blaffen van de boerderij hond al voor een groot schrikeffect zorgde. Na het verhaal waren er toch een aantal kinderen die lekker op de boerderij wilde blijven. Maar het overgrote deel ging de uitdaging aan om de griezeltocht te lopen in het donkere bos van Ermelo waar een aantal van de meest griezeligste leiding ze opwachtte.

Dinsdag 24 juli

Dinsdag startte we de dag wat later dan normaal. Doordat we maandag heel laat naar bed gingen konden we lekker uitslapen. Na het ontbijt bleven we even in de relaxmodus en konden de kinderen vrij spelen om energie op te doen voor een drukke middag. Na de lunch was het namelijk tijd voor een zeskamp. Hierbij konden de kinderen onder andere een kruiwagen- en skelterrace doen, skilopen en natuurlijk nog een aantal waterspellen doen. Ook deze middag eindigde weer in een watergevecht met de leiding. Om weer fris aan het diner te verschijnen hebben alle kinderen en leiding weer lekker gedoucht. Het diner bestond deze avond uit Bobotie, iedereen heeft hier heerlijk van gesmuld. Na het avondeten was het tijd om de kaarten van het thuisfront aan de kinderen uit te delen en de kinderen konden vervolgens tijdens het postkantoor een leuke kaart of berichtje terugsturen. Toen de brievenbus was gevuld hebben we nog een spelletje omgekeerd verstoppertje gedaan en zijn we vervolgens lekker naar bed gegaan.

Woensdag 25 juli

Woensdag, alweer halverwege de week merkte we dat zowel bij de leiding als bij de kinderen de warmte en natuurlijk het programma zorgde voor het moeizaam opstaan. Maar gelukkig hadden we ook vandaag geen druk programma. De helft van de leiding kon deze ochtend even weg van de kampeerboerderij om samen lekker ergens te gaan lunchen. De kinderen hebben met de overige leiding een quiz gespeeld. De kinderen waren heerlijk fanatiek en ook de leiding had de eer hoog te houden. Na de quiz en hebben we lekker even wat gegeten onder leiding van een lekker muziekje en sloten we de lunch af met dansen op de snollenbollekes en op shirt uit en zwaaien.

Toen alle leiding inmiddels weer waren teruggekeerd hebben we kort een kijkje genomen in de skybox boven de kalvenstal en kregen we wat informatie van de boer. Omdat de temperatuur inmiddels alweer behoorlijk was opgelopen zijn we op de fiets gestapt naar het bos om in de beschutting nog een spel levend stratego te spelen.

Dit jaar hadden we een heleboel jubilarissen en deze moesten natuurlijk in het zonnetje worden gezet. Voor het eten hebben we de kinderen en de leiding een presentje gegeven die voor de 5e keer meegingen. Dit waren van de kinderen Florine Bok, Jasper Bok, Ruby Plunkett en Quinten Kuhling. Van de leiding waren dit Mariska Nagtegaal en Jasper van Velthoven. Na het eten hebben we nog 3 bijzondere leiding jubilarissen in het zonnetje gezet. Zo was Lisette van der Wal al mee voor haar 10e keer, Ferry Weijers voor zijn 20e keer en Jose van der Elst spande de kroon met 25 keer mee op kamp. Na deze feestelijkheden zijn alle kinderen gaan douchen en hebben we uiteraard een goede tekencontrole gedaan. De oudere kinderen hadden echter nog wat veel energie dus besloten de oudere meiden de jongens te bestormen voor een heus kussengevecht. De jongens zagen het niet aankomen maar waren uiteraard wel in voor een goed gevecht!!

Donderdag 25 juli

Donderdagochtend, het einde van de kampweek alweer bijna inzicht. Het geld brandde in de portemonneetjes van de kinderen we konden dan ook niet anders dan op de fiets naar Putten gaan om daar eerst een Vossenjacht te doen en vervolgens het geld te verbrassen in voornamelijk de Action. Na het winkelen konden we een lekker ijsje bij de ijssalon halen dankzij de sponsoring van een aantal ouders. Na het ijsje zijn de kinderen weer op de fiets gestapt terug naar de kampeerboerderij waar de meeste met de net gekochte spullen lekker konden spelen. Om de 2 herintredende leiding niet zomaar onopgemerkt te laten hebben deze nog een traditioneel weerbericht gepresenteerd aan de kinderen met vlokken, poedersuiker en zelf een rauw ei kwam uit de lucht vallen. Na het eten en de corvee kon het 2e deel van de leiding een avondje vrij nemen en konden de kinderen naar de buitenbioscoop om de film Coco te kijken onder het genot van een lekker bakje popcorn.

Vrijdag 26 juli

Vrijdag, alweer de laatste dag, uitgaansdag. Vanwege de hitte hadden we de fietsen omgeruild voor een huifkar en zijn we met de kinderen in de huifkar achter de tractor vertrokken naar het Dolfinarium. Tot onze blijdschap was precies die ochtend het waterpretpark geopend en was er dus naast het strandje ook een waterpretpark waar de kinderen verfrissing konden zoeken. Ook de verschillende shows, zoals de dolfijnen en zeeleeuwen shows waren een hit. Moe maar voldaan keerde de kinderen eind van de middag weer met de huifkar terug naar de kampeerboerderij. Het laatste avondmaal bestond ook dit jaar weer uit patatjes met bestek gespoten van saus. Hierbij werd een lekkere kipkluif geserveerd. Ook na het eten weer tijd voor ijsjes die door een donatie van een ouder was verzorgd.

Na het eten konden de kinderen zich omkleden/opmaken voor het afsluitende feest. Tot ons plezier hadden veel kinderen zich helemaal opgedoft en waren er zelfs een aantal kinderen verkleed. Vooraf aan het feest werd de vloek over het sprookjesbos opgeheven en konden we met alle sprookjesfiguren feestvieren. Onder andere konden de kinderen fris-pong spelen, meezingen met de karaoke en zich laten besmeren met slagroom bij het slagroomsnoetspel.

Maar het einde van de avond en het einde van de week was natuurlijk niet compleet zonder de uitslag van de groepscompetitie waar de kinderen zich de hele week hard voor hebben ingezet. Uiteindelijk heeft groep Blauw dit jaar gewonnen en moest groep Groen er helaas vandoor gaan met de poedelprijs.

Tot slot heeft de leiding de kinderen bedankt en de kinderen de leiding. En hebben we afscheid genomen van de kamp kok Jan Kamerbeek die met pensioen ging na dit kamp.

Zaterdag 27 juli

Zaterdagochtend, tijd voor vertrek. De koffers en tassen werden in de vrachtwagen geladen. De kinderen nog even lekker een ontbijt uit het vuistje en daarna konden ze nog als aandenken een shirt versieren, waar bij alle kinderen traditioneel de namen van de leidingen niet konden ontbreken.

Rond half 1 kwam we weer in Hillegom aan en konden de ouders de kinderen weer in hun armen sluiten. Zo eindigt een fantastische sprookjesweek en kijken we stiekem toch alweer uit naar kamp 2019.