Kamp 2019

Kampverslag 2019

Zaterdag 27 juli

Voor de 30e keer startte zaterdagochtend onze kampweek! Met 64 kinderen en 25 leiding moet dit een mooi jubileum jaar worden. Vanwege het jubileumjaar was het thema van de week “Feest”. Dit betekent dat we elke dag 1 of meerdere feesten hadden. Op de dag van vertrek was het thema carnaval. De leiding, verkleed in een grote verscheidenheid aan carnavalskleding, kwam om half 10 de kinderen tegemoet lopen, die al vol spanning en enthousiasme, stonden te wachten op het vertrek. Er waren bij het vertrek nog een tweetal bijzondere gasten aanwezig. Dit waren Fred van Trigt (wethouder van de gemeente Hillegom en Gerda Caspers (oprichter van de Hill-Billies). De wethouder had voor het ontvangst van de kinderen al even meegemaakt hoe de leiding zich voorbereidt op de kampweek en heeft de leiding ook nog persoonlijk toegesproken en bedankt. Ook voor vertrek heeft de wethouder nog even een woordje gedaan voor alle kinderen en hun familie en kregen we een warm applaus van alle aanwezigen voor de organisatie en zorg die op en tijdens kamp wordt gegeven. Ook Gerda was aanwezig en werd nog even in het zonnetje gezet. Gerda had op haar beurt nog een leuke en lekkere versnapering voor de kinderen in de bus. Voor iedereen dus een bijzonder mooi begin van week!

In de bus werd er nog even gezwaaid naar de families die thuisbleven maar dit maakte al snel plaats voor het oppeuzelen van de gekregen versnaperingen. In de bus werd verder kennis gemaakt tussen leiding en kinderen en ter vermaak een spelletje bingo gespeeld. Met dit spel werden al de eerste punten verdiend voor de groepscompetitie tussen de groepen rood, geel, groen en blauw. Groep geel won de bingo en verdiende hiermee een punt en groep blauw verloor een punt door een valse bingo. Na anderhalf uur kwamen we aan bij het zwembad de Scheg in Deventer, hier hebben we lekker even wat broodjes en krentenbollen gegeten en per groep een kennismakingsspel gedaan.

Toen de buikjes vol waren konden de kinderen dan eindelijk het zwembad in, niet alleen was het een fantastisch zwemparadijs maar er was ook een speelhal bij waar onder andere een aantal springkussens en hindernisbanen aanwezig waren. Na het zwemmen werden we weer opgehaald door de bus om dan eindelijk naar het kampgebouw te gaan. Eenmaal aangekomen werden de slaapkamers ingedeeld en de bedden opgemaakt. Moe maar voldaan maar de 1e avondmaaltijd nuttigen, dit waren heerlijke wraps met kip of gehakt. Dat was smullen. Na een korte rondleiding hebben de kinderen nog een renspel gedaan om nog de laatste energie eruit te halen zodat de kinderen de eerste nacht goed zouden doorkomen!

Zondag 28 juli

Op dag 2 stonden de kinderen fris op na een goede nachtrust, het was kerst en oud en nieuw vandaag en dus stond de kerstboom al prachtig te schitteren en klonken de kerstliedjes door het hele gebouw. Gezellig samen ontbijten en er werd kennis gemaakt met het feestteam Hill en Bill, deze twee gezellige types hebben de hele week gezorgd voor het ochtendjournaal waarbij wat informatie werd gegeven over het programma, het weer, de corvee, scores voor de groepscompetitie en natuurlijk onder het genot van een zelfgeproduceerd liedje met de laatste nieuwtjes op kamp. Na het journaal was het tijd voor de kinderen om de handen uit de mouwen te steken en aan de corvee te gaan. De kinderen hebben de hele week afwisselend de afwas gedaan, het sanitair geschrobd, de eetzaal schoongemaakt en opgeruimd op de speelvelden en in de freubelhoek. Toen alles weer spik en span was zijn we met zijn alles vertrokken naar het bos. Het bos was op een 10 minuten lopen van de kampeerboerderij, in dit bos moesten de kinderen de vlag veroveren tijdens het klassieke kampspel, levend stratego. Na de verovering van rood en blauw op de andere groepen was het tijd om de maagjes weer te vullen met een goede lunch. Na de lunch was er een waar kermis gereed! Op het grote veld stonden allerlei kermisattracties, stokvangen, stormbaan, blikgooien, grijpmachine, touwtrekken en nog veel meer. Met al die leuke activiteiten was het wel nodig om ook voor de inwendige mens te zorgen, dus er was een kraam met limonade en oliebollen! Tegen het eind van de middag toen de kinderen moe en voldaan waren sloeg het weer plots om en moesten we in sneltreinvaart alles opruimen want de regen en onweer wacht op niemand. Gelukkig hadden we genoeg bordspellen en andere binnenspelen waar de kinderen zich mee konden vermaken, en fijn om na al die drukte even wat rustigs te doen. Omdat deze dag het feest kerstmis was stond als avondmaal een waar 4 gangen diner op het menu. De keuken, bestaande uit Maarten Jan en 2 nieuwe helden Niels en Wolter hadden een heus feestmaal klaargemaakt, de tafels werden gedekt met rode lopers en kaarsjes en elke gang werd professioneel uitgeserveerd! Zo was er een voorgerecht met meloen, ham en dadels, een spoom van rode vruchten als tussengerecht, als hoofdgerecht waren er krieltjes uit de oven met een lekker stukje vlees en overheerlijke groenten. En als kers op de taart was het nagerecht een chocoladeverrassing met lange vingers, spekjes, soesjes en cake die te dopen waren in witte en Ruby chocolade!!!

Na deze uitgebreide maaltijd hadden we een rustig avondprogramma, de kinderen konden hun eigen pinata maken gevuld met snoepjes. Het freubelen viel zo in de smaak dat de pinata’s toen de kinderen naar bed moesten nog lang niet af waren. Maar flexibel als we zijn hebben we de boel de boel gelaten zodat we de volgende ochtend na het ontbijt weer door konden met het afmaken van de pinata’s.

Maandag 29 juli

Op dag 3 stond de dag in het teken van 1 april, ontbijt was uit het vuistje om vervolgens lekker verder te freubelen aan de pinata’s. De hoofdleiding had vandaag een opdracht gekregen om samen met de kinderen uit te voeren, de beste 1 aprilgrap moest worden bedacht en worden uitgevoerd. Dit zorgde de hele dag voor een hoop lol! Tijdens de lunch werden de kinderen zelfs gevraagd om zich op te geven voor een fietstocht, hierbij konden de kinderen opgeven dat ze 15, 30 of 50 km wilden fietsen de volgende dag. Iedereen, zelfs een aantal leiding stonken hier volledig in. En geloof het of niet maar een heel aantal kinderen hadden zich opgegeven voor de 50 km! Na een rustige ochtend was het weer tijd om energie kwijt te raken. Aangezien het nog mooi weer was konden de kinderen zich uitleven bij de waterachtkamp. Hier waren weer een groot aantal spellen bedacht waarbij het hoofdingrediënt water was. Nadat alle spellen waren gedaan moest ook de leiding eraan geloven en konden de kinderen een groots watergevecht houden. Terwijl er nog een groot aantal kinderen aan het ravotten waren konden de andere kinderen alvast lekker onder de douche springen om vervolgens weer te vertoeven in de lees- of freubelhoek of er een bordspelletje bij te pakken. Toen iedereen weer schoon was konden we aan tafel voor een lekkere maaltijd. Na het diner was het tijd voor iedereen om nog even aandacht te besteden aan het thuisfront, er werden een heleboel kaartjes geschreven maar ook gefreubeld om naar papa, mama, opa, oma, broer, zus etc te sturen. Na het postkantoor tijd voor een ander feest, namelijk Halloween! Eerst was er een lichtjestocht uitgezet, hier konden zowel jong als oud doorheen. De jonge kinderen gingen na de lichtjestocht naar bed. De oudere kinderen hadden nog de optie op de spooktocht te lopen in het bos. Met de auto werden de kinderen in het bos gedropt in kleine groepjes. In het bos volgde ze een pad waarbij her en der griezels verstopt stonden! Ondanks de vele stoere kinderen waren de griezels bij sommige kinderen toch succesvol om ze te laten schrikken. Na de griezeltocht konden ook de oudere kinderen lekker naar bed. Tijdens het naar bed gaan werden de griezels in het bos nog voor de gek gehouden, het was tenslotte ook nog 1 april. De griezels bleven maar wachten op de laatste groep kinderen, en dit terwijl de kinderen allang in bed lagen!!!

Dinsdag 30 juli

Dag 4, na een late avond gisteren konden de kinderen lekker uitslapen! Vandaag was het Pasen en dus mochten de kinderen net uit bed direct opzoek naar paaseieren. Er waren ruim 500 eieren verstopt en dus voor iedereen genoeg te vinden. Na het eieren zoeken had de keuken alweer een heerlijke paasbrunch voorbereidt. De brunch bestond uit champagne, harde broodjes, eieren en nog veel meer lekkers. Na de brunch dan toch tijd voor de fietstocht, tenminste dat dachten de kinderen. We gingen op de fiets richting Ommen om daar een vossenjacht te doen en te winkelen. De kinderen dachten dat we de fietstocht van 15, 30 of 50 km gingen fietsen. Eenmaal in Ommen aangekomen waren de meeste kinderen blij, maar toch ook een aantal teleurgesteld dat we niet langer gingen fietsen!! Tijdens de vossenjacht gingen de kinderen opzoek naar een bruid, cupido, de kerstman en nog een aantal gekke figuren. Toen iedereen gevonden was en het geheime woord gekraakt was stond de keuken klaar met een broodje hotdog. Na de lunch konden de kinderen nog vrij winkelen bij de action, blokker, intertoys, HEMA en andere cadeauwinkels. Bepakt en bezakt eindigde de middag bij de ijssalon, want een lekker Italiaans ijsje gaat er altijd wel in! Eenmaal terug op het kampgebouw konden de kinderen nog vrijspelen en net voor het diner hebben we een tweetal kinderen in het zonnetje gezet, Timmo Jonker en Thian Jonker beide al 5 jaar mee op kamp! Eenmaal gegeten konden we nog even vrij spelen op het grote speelveld en daarna een avondje op tijd naar bed.

Woensdag 31 juli

Dag 5, in de feestweek kan natuurlijk niet het ultieme Nederlandse feest ontbreken. Vandaag was het koningsdag. Overal in het kampgebouw vierde de kleur oranje hoogtij! Na al een heleboel spellen die sportiviteit, creativiteit of snelheid testte was het tijd om de intelligentie te testen. Alle kinderen gingen in groepjes uiteen om de Hill-Billies quiz te doen onder leiding van de quizmaster Siebe. Uiteraard is de muziekronde altijd een hoogte punt. De kinderen gingen los op onder andere “Baby Shark”. Na de quiz weer tijd om even iets te eten en daarna was het tijd voor een zeskamp. Helaas gooide het weer wat roet in het eten dus hebben we de bordspellen maar uit de kast getrokken. Toen het weer wat opklaarde hebben toch nog de zeskamp gespeeld met onder andere een quiz over de Hill-Billies, foto’s raden van vervormde leiding en uiteraard een estafette. Zoals elk jaar moet een avond blauwe hap worden gegeten. Dus vanavond was het tijd voor nasi, er werd fantastisch van gesmuld. Na het avondeten sloeg bij veel kinderen de vermoeidheid toch wel in. Dus hebben we vervolgens alleen nog een spelletje omgekeerd verstoppertje gespeeld waarbij de kinderen de leiding moest proberen te vinden. 1 van de leiding had weer een fantastische verstopplek op de plafondbalken van het buitenhuisje. Toen deze als laatst was gevonden zijn we heerlijk gaan slapen!

Donderdag 1 augustus

De week zit er alweer bijna op en we startte deze beestachtig leuke dag rustig. Na het ontbijt was er even tijd om de koffers, tassen uit te zoeken en alvast de kamers een beetje op te ruimen om vervolgens vrij te spelen. Omdat het dierendag was vandaag at iedereen vandaag vegetarisch. Dus ook tijdens de lunch geen vleeswaren. Na de lunch was het weer tijd om het kampgebouw te verlaten. Deze keer om een actief bosspel te spelen. Toen de kinderen terugkwamen stond er een ware huwelijkslocatie te wachten. Jasper en Fleur hebben elkaar op kamp ontmoet en na kamp stappen ze in het huwelijksbootje. Dit konden we niet ongemerkt voorbij laten gaan, dus een Hill-Billies bruiloft met echt Hill-Billies trouwakte kon niet ontbreken! Na de bruiloft konden de kinderen nog even vrij spelen op het grote veld tot het eten klaar was. Vanavond een vegetarische pasta, dat was smullen! Na het avondeten en de corvee mochten de kinderen hun slaapkleding aantrekken om film te gaan kijken. De film die we hebben gekeken was Wiplala en was een succes, uiteraard geen film zonder popcorn! Na de film zijn de kinderen naar bed gegaan.

Vrijdag 2 augustus

Vrijdag, de laatste dag, om de week af te sluiten was het iedereens verjaardag vandaag. Een heleboel felicitaties werden uitgewisseld tijdens het ontbijt. Na het ontbijt moesten de kinderen zich klaarmaken voor een fietstocht richting Avonturenpark Hellendoorn. Eenmaal aangekomen moesten de wat kleinere kinderen zich even laten meten en kregen ze een gekleurd bandje zodat ze wisten in welke attracties ze mochten en daarna konden we met zijn alle naar de centrale plek. Hier werden groepjes gemaakt en toen eindelijk mochten de kinderen het park in. Het was een fantastische dag op een paar regenbuitjes na maar daar hebben de kinderen geen moment last van gehad. Om half 5 gingen de kinderen weer terug op de fiets, we moesten nog doorfietsen ook omdat er onweer werd voorspelt. Na de leuke maar ook vermoeiende dag had iedereen beren trek in frietjes en een snack. De tafels waren weer gedekt met bestek van sausjes en appelmoes met een kers. Toen de kinderen zaten werd de friet rondgedeeld en was er voor iedereen een frikandel en kipnuggets. Wat was dit smullen! Na het eten konden de kinderen nog een feestelijke outfit aantrekken want ook zoals elk jaar sluiten we de week samen feestelijk af. Tot iedereen zijn verbazing dit keer geen spellenavond of bonte avond maar een “Ik hou van Holland – Hill-Billies editie” avond! En nog mooier, deze avond konden de kinderen nog punten verdienen voor de groepscompetitie. Onder leiding van Esmeralda en Ferry als presentatoren en de hoofdleiding als captains deden de kinderen spellen zoals liedjes raden, liedjes afzingen, geen ja geen nee en natuurlijk het verjaardag spel. Wie had gedacht dat iedereen aan het eind van de week nog zo fanatiek was! Na het spel werden de punten geteld en konden de kinderen genieten van een bittergarnituur en een glaasje fris en konden ze onder de sterrenhemel een dansje wagen. Toen alles op was het zo lang gehoopte moment…. de uitslag van de competitie. Dit jaar de troostprijs voor groep groen, gevolgd door groep blauw, op het nippertje niet de winnaars groep rood en als fanatieke winnaars groep geel! Na een heleboel ontlading in de vorm van vreugde maar met hier en daar een klein traantje was het dan echt tijd om de week af te sluiten en lekker naar bed te gaan!

Zaterdag 3 augustus

Zaterdagochtend, het feest is voorbij. Terwijl de kinderen eten en tasjes versieren ruimt de leiding het gebouw leeg en vullen ze de vrachtwagen. Om 11 uur kwam de bus aan om iedereen weer thuis te brengen. Om half 2 kwamen we dan eindelijk aan in Hillegom waar een heleboel ouders, broertjes en zusjes, opa’s en oma’s en nog veel meer andere ons welkom terug heette. De leiding maakte een erehaag bij de uitgang van de bus om alle kinderen gedag en bedankt te groeten. Tot slot kregen de kinderen nog een waardebon voor een ijsje bij ’t pleintje en konden ze hun familie weer in de armen sluiten!