Geschiedenis

Geschiedenis

Gerda Caspers, zeer actief in Stichting Vakantiewerk Hillegom (SVH) had een wens: zij wilde dolgraag een keer een kamp organiseren. Binnen de SVH was hiervoor geen ruimte, dus trok zij haar stoute schoenen aan, zei haar vrijwilligerswerk bij het vakantiewerk op en samen met twee compagnons Frans van Tol en José van der Elst, hebben ze het jeugdkamp opgericht.

Bij de Hillegomse ondernemers bedelden ze hun haar startkapitaal bijeen. Hiervan kochten zij tegen een scherpe prijs borden en bij werkprojecten sprokkelden zij het bestek bij elkaar. Er werden scharen, papier, spellen en andere benodigde artikelen gekocht, maar allemaal tegen een hele scherpe prijs.

Zij wist tevens heel wat artikelen gratis in de wacht te slepen. Zo kreeg zij van de familie Keizer vijftig bekers. Van de VANKA kreeg zij aardappelen, van de toen nog bestaande melkfabriek Menken van Grieken kreeg ze voor kamp alle melk, vla, yoghurt en zelfs slagroom. Ook de Hillegomse ondernemers vergaten het kamp niet. Zoetbeleg kreeg zij van Albert Heijn, de toenmalige Super schonk haar alle frisdranken, bij de Kaaswaag kreeg zij wat lekkers mee voor de brunch, van banketbakker Lourens een heerlijk snoepje, van Snoepgroothandel de Groot snoep en zo kunnen we nog wel een tijdje doorgaan. Door haar inzet en uitstraling kreeg heel wat voor elkaar bij de vrijgevige Hillegoms ondernemers.

En zo gingen zij dan op maandag 7 augustus 1989 voor het eerst met dertig kinderen en twaalf vrijwilligers op kamp naar Chaam. De dag ervoor hadden zij met enkele vrijwilligers alle spullen al naar de kampeerboerderij gebracht dus het feest kon beginnen. En een feest werd het. Heel wat kinderen zijn de jaren erna nog trouw mee geweest totdat zij te oud waren.

Een kampweek erbij!

Terug van dit kamp werd er door een zevenjarig meisje gevraagd waarom zij ook niet een kamp voor de jonge kinderen organiseerde. Daar werd niet lang over geaarzeld, dat werd snel maar toch nauwkeurig georganiseerd en vanaf dat moment konden de kinderen in de leeftijd van 7 tot en met 12 dit vrolijke stel op kamp. De 7 tot en met 10 jarigen gingen vanaf dat moment op kamp met het kleine kamp, de 10 tot en met 12 jarigen met het grote kamp.

De naam

Een echte naam had het hele kampgebeuren nog niet. Dus die moest er snel komen. Daarom werd er een prijsvraag uitgeschreven. Geraldine Cotter heeft toen samen met Bart Stroombergen de naam Hill-Billies ingeleverd. Aan de hand van de serie “The Beverly HillBillies”, deze was in de jaren zestig te zien op tv. Het was een typische, beetje slonzig uitziende familie. De kinderen zagen er uit als schoffies. Maar hoe ze er ook uitzagen, het was een familie die voor 200 % voor elkaar opkwam en om elkaar gaf. Dat is toch wel iets dat bij het kamp heel belangrijk was. Het maakte niet uit welk milieu een kind kwam als het binnenste maar goed is. Vanaf dat moment heette het kamp de Hill-Billies.

De stichting

Inmiddels hadden helaas Frans en José afscheid genomen van de organisatie van het kamp en waren hun plekken ingenomen door Koos Post en Joke Immerzeel. Het kamp was inmiddels uitgegroeid naar gemiddeld zestig personen per kamp. Financieel was het met dat aantal haalbaar, maar wat als het eens wat minder zou gaan. Daarom werd er besloten om een stichting te worden. Dit gebeurde in het jaar 1991. Sindsdien luidt nu de volle naam: De Hill-Billies-stichting.

Afscheid

In 1996 moesten de Hill-Billies afscheid nemen van haar oprichtster en motor Gerda Caspers. Door haar gezondheid moest zij stoppen met het organiseren van de kampweken. In 2002 heeft Koos Post aangegeven dat hij na 13 jaar zelf wel eens op vakantie wilde en is gestopt met het kamp. In 2004 namen we na 28 kampweken in 15 jaar afscheid van Joke en in 2005 hebben we na 19 kampweken afscheid genomen van Plony. In 2008 is Maurice van Slooten gestopt na 10 kampweken en 5 jaar bestuur. Ook Marcel Touw vond het na 17x mooi geweest.In 2009 is John van Haaren na 10 intensieve kampweken in 10 jaar gestopt. Ook is John 3 jaar lang penningmeester geweest.In 2011 zijn Mieke en Birgit Sassenburg gestopt. Mieke is 14x mee geweest tussen 1993 en 2010. In het begin als leiding en later in de keuken. Vooral haar gekke fratsen zullen we missen.Birgit is 15x meegeweest tussen 1995 en 2010. Haar grenzeloze creativiteit in de spelletjes zullen ons nog lang bijblijven.

Uiteraard gaan er jaarlijks ook weer nieuwe begeleiders mee en vele van hen al meer dan 5, 10 of zelfs 15 jaar. Uw kind is in vertrouwde handen van ervaren vrijwilligers.

Omdat de huidige bestuursleden een baan hebben en zodoende moeilijk 2x een week vrij kunnen krijgen, gaan de Hill-Billies sinds 2002 weer gezamenlijk op een kamp. De leeftijd is hetzelfde gebleven van 7 tot en met 12 jaar. Wel is de groep iets gegroeid naar maximaal 56 kinderen.